TANAM BERSAMA BAJA MILAGRO
Tips Penanaman

5 Alat untuk tukang kebun pemula

Gardening Spade

Spade adalah terutamanya digunakan untuk menggali dan melonggarkan tanah. Juga digunakan dalam memecahkan ketulan tanah ke dalam potongan halus lebih kecil. Spades juga datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Satu contoh ialah spade taman yang paling biasa dilihat. Ia mempunyai pemegang yang panjang, kepala luas, dan Thread yang bermaksud, ia telah terletak untuk kaki untuk memandu sungkur ke dalam tanah. Contoh yang seterusnya adalah penembak tepat itu. Ia adalah sama seperti spade taman dengan perbezaan hanya bahawa ia mempunyai kepala yang sempit.

Sarung Tangan Berkebun

Sarung tangan adalah penting ketika melakukan aktiviti berkebun anda kerana ia boleh membantu untuk mencegah lepuh, kecederaan atau jangkitan bakteria semasa mengendalikan sarung tangan soil.Cloth atau sarung tangan kulit dengan ketebalan sederhana dan cengkaman merupakan tempat yang sesuai untuk tukang kebun kerana jika sarung tangan terlalu tebal, ia akan membuat pengendalian alat-alat yang lebih keras. Begitu juga, jika sarung tangan terlalu nipis, ia tidak mencegah lepuh atau kecederaan

Cangkul

Cangkul adalah tiang sokongan mana-mana taman. Ada pepatah yang menyatakan “Satu cangkul yang baik adalah semua yang anda perlukan untuk memulakan penanaman”. Manakala penyata yang tidak dibuktikan oleh penyelidikan saintifik, ia bagaimana pun menggambarkan kepintaran yang luar biasa cangkul. Ia boleh digunakan untuk menggali lubang untuk benih, membuang rumpai dan batu-batu, tahap dan gemburkan tanah untuk menjadikannya subur dan membuat katil yang dibangkitkan untuk taman anda. Oleh itu, memilih cangkul yang sesuai dalam saiz dengan taman yang anda telah dirancang dalam fikiran.

Shears Pemangkasan / secateurs

Secateurs digunakan khusus untuk prun cawangan keras pokok dan pokok renek dengan mudah. Ia boleh mengurangkan cawangan dengan diameter sehingga dua sentimeter tebal. Secateurs juga datang dalam reka bentuk yang berbeza yang terdiri membentuk pruners andas, kepada pruners pintasan dan akhir sekali pruners parrot-paruh. pruners Anvil hanya mempunyai satu bilah pada bahagian atas bertujuan untuk memotong manakala bahagian bawah pruner yang dilampirkan dengan andas permukaan rata yang dibuat dengan bahan yang lebih lembut supaya bilah tidak mendapat kerosakan yang dialami kerana pemangkasan. Pintasan pruner adalah serupa dengan gunting dalam cara ia berkelakuan mana dua bilah lulus oleh satu sama lain untuk mengurangkan cawangan. Biasanya, bilah pada bahagian atas akan menjadi cembung manakala bilah bahagian bawah sama ada cekung atau lurus. The parrot-paruh pruner pula terdiri daripada dua bilah lulus cekung yang perangkap cawangan di antara bilah sebelum memotong. pruner ini bagaimanapun, dikatakan hanya sesuai untuk kecil dan sempit bersaiz batang.

Weeder Taman

The weeder is small in size but packs a punch when your using it to remove those pesky and stubborn weeds. Just like the tools before, the weeder also comes in alsort of shapes. For an example, the picture on the left shows a Fulcrum Head Weeder where the split head of the weeder has a shape akin to a serpent’s tongue. Another example would be the Cape Cod weeder that has a thin, long handle and a triangular shape head instead.

Artikel Lain

Scroll to Top