Lada cili

Cili lada, salah satu rempah yang paling penting dan penting bahawa majoriti rakyat kita makan setiap hari untuk memberi makan kepada keperluan kita untuk rasa. The Chlli lada adalah sejenis buah-buahan milik Capsicum genus dan ahli-ahli keluarga Solanaceae kerajaan Plantae itu. Walaupun terdapat banyak pelbagai spesies dan kultivar cili yang boleh didapati di seluruh tempat di dunia selepas mereka telah dijinakkan, mereka biasanya dipecahkan kepada dua kategori iaitu lada manis dan lada panas.

Kami anggap hidangan yang mempunyai Chilli di dalamnya sebagai “HOT” apabila SHU bermaksud Unit Haba Scoville pada Skala Scoville antara sekitar 500 – 1000 atau lebih. Oleh itu, lada cili yang mempunyai SHU penarafan yang lebih rendah daripada 500 akan dianggap sebagai gula. Satu contoh kertas Bell. Bahan yang membuat apa-apa rasa lada sama ada panas atau manis dikenali sebagai Capsaicin dan jumlah kepekatan Capsaicin dalam setiap spesimen membentuk SHU.

Oleh itu, dalam menentukan lada cili adalah lebih panas daripada yang lain, setiap spesimen akan menjalani ujian rasa dan hasilnya ditentukan oleh 5 kategori. Kategori: 1. Pembangunan sensasi haba dari masa ke masa 2. Tempoh 3. Lokasi: – bibir, mulut, tekak, perut 4. Sensation haba 5. Intensity (Kepekatan Capsaicin dalam spesimen sampel) Tips: – Bagi anda yang menggigit lebih daripada anda boleh mengunyah dan merasakan seolah-olah lidah anda terbakar, anda boleh minum susu kerana ia mengandungi Casein yang mengikat untuk Capsaicin dan membawa ia jauh dari lidah anda. Sumber – panas dan Chlli

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top