Pokok harum sundal malam

Ia memperolehi namanya daripada perkataan latin tuberosa bermaksud “Umbi atau bengkak” merujuk kepada sistem akar, dan perkataan Polianthes Greek yang bermaksud “banyak bunga”. Satu lagi nama yang sama ia berlalu adalah Tuberose, The Pearl.

Ia juga dikenali sebagai Bunga Bone dalam bahasa Uto-Aztecan atau Harum Sundal Malam dalam bahasa Melayu dan tergolong dalam keluarga Asparagaceae yang kerajaan Plantae itu. Kilang Harum Sundal Malam adalah sejenis tumbuhan saka yang mempunyai linear luas daun banyak seperti loji labah-labah dan pancang panjang memanjang yang biasanya mempunyai pasang mentol bunga yang hanya akan mekar pada waktu malam.

Bunga telah pedas wangian yang membuat mereka popular digunakan di majlis perkahwinan atau rangkaian bunga potong. Tambahan pula, ia juga digunakan dalam minyak wangi di mana mereka adalah sama ada bercampur dengan lain-lain jenis ekstrak tumbuhan atau digunakan secara bersendirian dalam membuat minyak wangi.

The Harum Sundal Malam adalah sebuah kilang yang sangat mudah untuk menjaga kerana ia hanya perlu disiram sekali-sekala seperti seminggu sekali atau apabila tanah kering. Bagi baja, kilang itu juga tidak memerlukannya yang banyak dan anda hanya boleh subur sekali dalam 3 minggu atau sebulan sekali. (Nota: – Gunakan baja organik menggantikan baja kimia kerana ia adalah lebih baik dalam jangka masa panjang kerana ia mengundang organisma berfaedah seperti cacing dalam tanah anda).

Selain itu, loji Harum Sundal Malam, begitu teguh yang walaupun dengan masalah rumpai ia masih boleh berkembang tinggi dan menghasilkan batang mentol bunga. Oleh itu, tidak ada isu di mana anda akan perlu untuk menyembur racun kimia di sekitar pokok-pokok.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top